Als jong broekie werkte ik in een tuincentrum en verkocht ik alles wat los en vast zat. We verkochten ook groenteplantjes en ik vond het soms best lastig om het verschil te zien tussen een bloemkoolplantje of groene kool. Toch verkocht ik het zonder belemmeringen.

Hoe dat kwam? Ik ben opgegroeid op een kwekerij en ik houd van planten. Ik stond voor de volle 100% achter mijn aanbod en vond het heerlijk om hier met klanten over te praten. Door mijn enthousiasme kochten ze en was iedereen blij. (bijna iedereen dan)

Nu ik ondernemers coach bij hun sales merk ik regelmatig de schroom over hun aanbod. Ze vinden het lastig om voor hun aanbod te gaan staan. Ze maken zichzelf en hun bedrijf onzichtbaar en durven niet te gaan staan voor hun visie uit angst voor afwijzing.

Voor die mensen een eerste stap: pak een leeg vel papier en schrijf eens op: Waar ben je heel goed in of waar krijg je energie van. Wat hebben mensen wel eens tegen jou gezegd. Bijv. dat je een vergadering effectief kon leiden of een duidelijke presentatie gaf. Of dat jij mensen over drempels heen helpt in een training of een ingang weet te creëren in vastgelopen zakelijke relaties.

Vervolgens: Welke stappen doorloop je om een ingang te creëren in een vastgelopen relatie of om een vergadering effectief te leiden. Hierdoor maak je je proces voor jezelf inzichtelijk en kun je je klant hierin meenemen. Dit draagt bij aan het helder krijgen van je aanbod zowel voor jezelf als voor je klant.

Denk je bij het lezen van dit stukje hier wil ik meer over weten? Schrijf je dan in voor de GRATIS online werksessie ‘Vandaag werken aan je sales van morgen’ via de knop GRATIS op deze website.